Само от началото на годината: Нови 299 ХИВ – позитивни.  Чужди граждани

...
Само от началото на годината: Нови 299 ХИВ – позитивни.  Чужди граждани
Коментари Харесай

Само от началото на годината: Нови 299 ХИВ – позитивни


Само от началото на годината: Нови 299 ХИВ – положителни.  Чужди жители носят болестта у нас. В 94% от случаите предаването е по сексуален път.

От началото на 2022 година са открити нови 299 ХИВ – положителни лица, съобщават от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.
Съотношението мъже/жени
и през актуалната година продължава да нараства – 1,8/1, показаха от пресслужбата. От 1986 година до 25 ноември т.г. в България са регистрирани 4020 души, инфектирани с ХИВ.

По предварителни данни от началото на тази година до края на октомври в страната са изследвани над 230 хиляди лица за ХИВ-инфекция. Сред 94% от новите случаи с ХИВ – зараза се регистрира възпаление по полов път. От всички новорегистрирани, 4,7% са инфектирани
при инжекционна приложимост на опиати.
Най-засегната от ХИВ-инфекцията е възрастовата група 30-39 година, следвана от възрастовата група 40-49 години. Географското разпространяване демонстрира, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са най-вече в София – 30%, както и в Пловдив, в Бургас и във Варна – по 12 %.
Една трета от новите случаи през 2022 година
са непознати жители от разнообразни райони на света.

Честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ зараза на 100 хиляди души население за България е 2,9 през 2020 година, а междинният индикатор за страните от Европейски Съюз е 3,3, допълниха от пресслужбата. Министерството на здравеопазването обезпечава безвъзмездна антиретровирусна терапия на всички нуждаещи, без значение от здравноосигурителния им статус.
Днес се отбелязва Световният ден за битка със СПИН,
като тази година той е под наслов „ Време за тъждество! “. По данни на СЗО близо 38,4 млн. души в света живеят с ХИВ/СПИН, като броят на новоинфектираните през 2021 година е 1,5 млн., а смъртните случаи са 650 хиляди. В света през 2021 година 75% от живеещите с ХИВ получават антиретровирусна терапия.

В страната Световният ден за битка със СПИН ще бъде маркиран с разнообразни начинания, описът с тях е оповестен на уеб страницата на Министерството на здравеопазването.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР